Yaşam

Uzman doktor şöyle açıkladı: Kişinin kendi teri ve gözyaşları bile alerjiye neden olabilir.

senin cildinin KaşınıyorÜstelik düşmeye başladığını görenlerin sayısı arttıkça ateşin eşlik ettiği rahatsızlığın nedeni de ortaya çıktı. UzmanlaraEnfeksiyonun vücutta da bulunduğu bu hastalıkla karşılaştırıldığında insanlar kendi terlerine ve gözyaşlarına güvenirler. alerjioluyor.

Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Ter, vücudumuzun ısısını düzenler ve aynı zamanda cilt yüzeyindeki nemin korunmasını sağlar. Ancak faydalarının yanı sıra aşırı terleme, gözyaşı gibi vücut sıvıları da egzama hastalığının şikayetlerini artıran tetikleyici veya şiddetlendirici faktörler olarak değerlendiriliyor. atopik dermatit dediğimiz şey.” diyerek açıklamasına başladı. ” “Egzamada cilt lezyonları terleme ile şiddetlenir ve bireysel yatkınlığı olanlarda hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz günlerinde ter alerjisi olarak ortaya çıkar.”Nacaroğlu durumu şöyle detaylandırdı:

“Egzama, ciltte kaşıntılı kuruluk, kızarıklık, pürüzlülük ve bazen sulu yaralar şeklinde ortaya çıkan, iyileşme dönemleri olan ve ciltte tekrarlayan bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle çocukluk çağında başlar ve ömür boyu sürebilmektedir. Hastaların yarısı bu durumu yaşamaktadır. İlk 6 ayda yüzde 60, ilk yılda yüzde 85, ilk yılda yüzde 85.” “Belirtiler ilk 5 yaş içerisinde görülmeye başlıyor ancak her yaşta ortaya çıkması da mümkün.”

Egzama hastalarında cilt bariyeri bozuldukça cildin su tutma yeteneği azalır ve kuruluk başlar. “Egzamanın en önemli özelliği kuruluktur.”Nacaroğlu egzama sürecini şöyle anlattı:

“Kuruluğa şiddetli kaşıntı ve kızarıklık da eşlik ediyor. Bariyer fonksiyonlarının bozulmasının bir diğer olumsuz yönü de alerjenlerin deriden kolayca geçerek bağışıklık sistemimizi uyararak alerjik tepkiye neden olmasıdır. Bu da hastalığın şiddetini artırır, yani Ayrıca egzama hastalarının cildi mikroplara karşı korunmuş olur.” “Savunma özellikleri de azalıyor. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabiliyor. Enfeksiyonlar hem egzamanın şiddetini artırıyor hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkiliyor.”

Hava koşulları ile egzama arasındaki bağlantı nedir?

Nacaroğlu’na göre egzama, cilt bariyer fonksiyonuGenetik yatkınlık, çevresel faktörler, bağışıklık sistemi sorunları gibi birçok faktörü etkileyen bir durumdur. faktörden etkilenmiş olabilir. Özellikle son 10 yılda hastalığın görülme sıklığında belirgin bir artış yaşansa da bu artışın modern yaşam koşullarıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Son yıllarda atmosfer karbon dioksitve diğer sera onların gazlarındaarttırmak küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor. Özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak artan sıcaklıklarla birlikte egzama, alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı tüm dünyada arttı.

Ne yapılması gerekiyor?

Nacaroğlu, egzamaya karşı alınabilecek önlemlere ilişkin şu önerilerde bulundu:

“Ter ve gözyaşından kaynaklanan egzama hastalarında temel tedavi, cildin aktif olarak nemlendirilmesi ve egzamanın alevlenmesine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması olarak özetlenebilir. Ani sıcaklık ve nem değişikliklerinden kaçınılmalı, terleme önlenmelidir. Yün, kaz tüyü ve naylon giysilerden kaçınılmalı, bol kesimli pamuklu giysiler tercih edilmelidir.” Cildi tahriş eden deterjan ve kimyasallardan uzak durulmalı, parfümlü ve renkli sabunlar kullanılmamalıdır. Kaşıntı ve çiziklerin önlenmesi için tırnaklar kısa kesilmeli, küçük bebeklerin ellerine eldiven giyilmelidir. Egzamalı çocukların yüzde 80’i ergenlik döneminden önce iyileşir. Nadiren ileri yaşlarda. “Hastalık devam edebilir. Bu nedenle hastalarımızın cilt bakımına her zaman dikkat etmesi ve terleme gibi tetikleyici faktörlerden uzak durması gerekiyor.”

haberkorgan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu