Haber

Kolombiya protestolar sırasında köylüler tarafından gözaltına alınan 79 polis memurunu serbest bıraktı

Kolombiya’nın güneyindeki Caqueta idari bölgesinde köylüler tarafından gözaltına alınan 79 polis ve şirket çalışanının dün serbest bırakıldığı bildirildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro yaptığı açıklamada, polis ve şirket çalışanlarının serbest bırakıldığını ve köylülerin sorunlarını çözmek için bölgeye gideceğini belirtti.

Petro, “Bugün, Savunma ve İçişleri Bakanı’nın çabaları sayesinde, San Vicente del Caguan’daki köylülerin elinde bulunan tüm polis memurları ve petrol şirketi yetkileri serbest bırakıldı.” dedi. ifadesini kullandı.

Diyalog hükümeti olduklarını hatırlatan Petro, “Köylülerin ihtiyaçlarını, şikayetlerini ve taleplerini bizzat dinleyeceğim. Savcılık ölenlerin ve katillerin kimler olduğunu ve kimlerin yargılanması gerektiğini araştırıp belirlemeli.” değerlendirmesini yaptı.

Olayların ardından bölgeye giden Savunma ve İçişleri Bakanları, serbest bırakılan polislerle bir araya geldi.

Etkinlik

San Vicente del Caguan kasabasına bağlı Los Pozos kırsalında, bölgedeki özel bir petrol şirketinin faaliyetlerini protesto eden güvenlik güçleri ile köylüler arasında çatışma çıktı.

Olaylarda bir polis ve bir sivil hayatını kaybederken, 79 polis ve 9 şirket çalışanı köylüler tarafından gözaltına alındı.

Yerel basında yer alan haberlerde, şiddetin 9 şirket çalışanının köylüler tarafından yakalanmasıyla başladığı ve bu esnada bölgeye gelen Kolombiyalı çevik kuvvet birimi ESMAD’a bağlı 79 polisin gözaltına alındığı belirtildi.

Başkan Petro’nun olaylara tepkisi

Petro, basına yaptığı açıklamada, göstericilerden güvenlik güçlerini derhal serbest bırakmalarını istedi.

Çinli bir özel petrol şirketine ait Emerald Energy tesislerinin çevresinde bir süredir protesto gösterisi yapan bölge sakinleri, 42 kilometrelik yolun asfaltlanması, altyapının iyileştirilmesi ve bölgenin ekonomik durumunun iyileştirilmesi için bir dizi talepte bulundu.

Silahlı grupların bölge halkını tehdit etmeleri ve köylerini terk etmeleri için baskı uygulamalarının da olayların gelişmesinde önemli faktörler olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu