İzmir Körfezi’nde çok sayıda yeni fay tespit edildi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ekibi, İzmir’in dış körfezi olarak tanımlanan Foça-Karaburun bölgesinde yaptıkları araştırmalarda birçok yeni fayın varlığını ortaya çıkardı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK takviyeli Piri Reis gemisiyle sismik araştırma yapan 12 kişilik ekip, bir hafta boyunca denizde veri topladı.
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, bu çalışmada yaklaşık 1000 kilometrelik bir alanda sismik bilgi topladıklarını belirtti.
Çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkardı.
Söz konusu çalışmada çok ilginç sonuçlar elde ettiklerini belirten Dondurur, şöyle konuştu: “İzmir dış körfezinin sığ yapısını ve fay yapılarını az çok biliyoruz ama derin kısımlarını pek bilmiyorduk. Oradaki aktif fayların miktar ve yoğunluğunun çok fazla olması bizi şaşırttı. Sonuçlar Bu çalışma birçok yeni fayın varlığını ortaya çıkardı.”terimleri kullandı.
Elde edilen bu bilgilerden yola çıkarak fayların boyut ve büyüklüklerini, deniz tabanını etkileyip etkilemediğini ve etkili olup olmadığını ortaya koymayı amaçladıklarını belirten Dondurur, bilgilerin işlenmesinin ardından fay haritalama aşamasına geçileceğini söyledi. .
İzmir metropol ve çevresinin afet riski konusunda değerli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. özellikle 1739’da Foça’da ve 1688’de İzmir’de büyük tahribata yol açmıştır.