Chia tohumu nasıl tüketilir? Faydaları ve zararları…
İçeriğindeki yüksek vitamin, protein, mineral ve omega-3 yağları bu tohumun tercih edilme sebeplerinden bazılarıdır. Yüksek lif içeriği nedeniyle uzun süre tokluk hissi veren chia tohumları kilo vermek isteyenlerin de gözdesi.
CHİA TOHUMU NEDİR?
Chia tohumlarının anavatanı Güney Amerika’dır. Kahve, siyah ve beyaz tohum şeklinde bulunan chia tohumlarının tüketim ölçüsü de dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelir. İşlevsel yemekler; Vücudun temel beslenme ihtiyacının yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlamakta, hastalıklardan korunmada ve bağışıklık oluşturmada etkisi bulunmaktadır.
CHİA TOHUMU HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLERİ İÇERİR?
-
Protein
-
diyet lifi
-
Omega-3 yağlı asitler
-
B kompleks vitaminleri
-
Kalsiyum
-
Fosfor
-
Magnezyum
-
Sodyum
-
Potasyum
-
Çinko
-
Ütü
-
Bakır
CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
-
Glutensiz besinler tüketen kişiler (çölyak hastaları gibi) gönül rahatlığıyla chia tohumunu tüketebilirler.
-
Chia tohumlarının antioksidan içeriği ve mineralleri yaşlanma karşıtıdır.
-
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir.
-
Kalp sağlığını korur.
-
Şeker hastaları kullanabilir
-
Enerji verici özelliklere sahiptir.
-
Kemikleri güçlendirir.
-
Kanserle uğraşıyor.
-
Kalsiyum kaynağı olması nedeniyle vegan tüketen veya süt tüketemeyen kişiler için tercih edilebilir.
-
Yüksek lifli yapısı nedeniyle tokluk hissi verir ve diyet yapanlar tarafından tercih edilir.
-
Hamileler tarafından tüketilebilir.
CHİA TOHUMUNUN ZARARLARI
-
Yüksek oranda lif kaynağı içerdiğinden çok miktarda tüketilmemelidir. Aksi takdirde mide rahatsızlığı oluşabilir.
-
Chia tohumları su emici bir yapıya sahip olduğu için bol su ile tüketilmelidir.
-
Bazı bünyelerde lif sindirimi ile ilgili sorunlar yaşanabilir, bu nedenle tüketirken dikkatli olunmalıdır.
-
Alerjisi veya astımı olanlar chia tohumunu tüketmemelidir.
-
Küçük çocukların chia tohumu tüketmesi önerilmez.
CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Chia tohumları rastgele bir sıvı içinde şişer ve hacimlerini on kat genişletir. Chia tohumlarının jöle kıvamına gelmesi için ortalama bir saat suda bekletilmesi gerekiyor. Pişirmeden kullanmak besin maliyeti açısından oldukça değerlidir. Kahvaltılarda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Chia tohumu, baskın bir tat ve kokuya sahip olmadığı için;
-
salata
-
Puding
-
Smoothies (taze meyvelerden veya meyve suyuna süt katılarak yapılan bir içecek) gibi hem tatlı hem de tuzlu tanımlarında rahatlıkla kullanılabilir.
Veya;
-
Mısır gevreği,
-
sebzelerin,
-
senin salataların,
-
senin sosların,
-
sen yoğurdun
-
Pilavla hazırlanan yemekler,
-
Böreklerin üzerine serpilebilir.