Teknoloji

Telefonumuzun hafızası doldukça ağırlığı birkaç gram bile artar mı? Cevap Sizi Şaşırtabilir!

Bilginin kütlesi olabilir mi? Bunu rasyonelleştiremeyebilirsiniz, ancak teorik olarak gerçekleşebilir. Telefonumuzda bulunan verilerin de bir kütlesi olabilir. Üstelik bu durum Einstein’ın teorisine dayanarakHatta açıklayabiliriz.

Eğer kafanız iyice karıştıysa görelilik, Matematik ve bilgisayar biliminin ışığından faydalanmaBöyle bir şeyin nasıl mümkün olabileceğini açıklayalım.

Evet, çok fazla bilgi var.

Bilgi elektronlarda depolanır ve elektronlar son derece küçük olmalarına rağmen makul bir kütleye sahiptirler. En azından Einstein’dan öğrendiğimiz bu ve Einstein’ın E=mc² denklemini kullanarak enerjiyi (E) tartabileceğimiz bir şeye dönüştürmek mümkün. Ama kütle farkına varmadan önce Güç seviyeleri nasıl ve neden değişiyor?görelim.

Elektronik olmayan şeylere (defterler, ajandalar vb.) bilgi eklediğimizde fark açıkça ortaya çıkıyor. Tam sayfa ve boş sayfa. Ancak telefonlarımızda veya diğer elektronik cihazlarımızda durum bundan daha fazlasıdır. Bilgiler, Bilgiler 0 ve 1’lerden oluşan bir dizi olarak kodlanmıştırOlarak saklanır.

Bilgi kodlandıkça güç artar.

Cihazınızın pilinin azalması faktörünü göz ardı ettiğimizi varsayalım. Art arda çektiğiniz 50 adet kedi fotoğrafını telefonunuzun hafızasına eklediğinizde veya daha sonra beğenmediklerinizi sildiğinizde, az önce bahsettiğimiz sayıları ekleme veya çıkarma işlemi yapmayacaksınız. Sadece onları değiştir. Kuyu 1’den 0’a ,0’dan 1’esen tercüme et.

Bellekte manyetik benzeri özelliklere sahip atom kümeleri, nasıl hizalandıkları ve 1 ya da 0’ı saklamalarına bağlı olarak bir tarafta hızlanır. farklı miktarlarda güç onlar sahip. Bellek, elektronları yerinde tutarak ya da tutmayarak çalışır. Şunu da söyleyebiliriz: Yerlerinde tutuldukça, yani elektronlar bilgiyi kodlarken daha “enerjik” oluyorlar. Bu tüm dijital bilgiler için geçerlidir.

Einstein’a geri dönelim “Daha fazla enerji, daha fazla kitleyeeşit.” Yani teknik olarak telefonunuzun hafızasını doldurmak onun kütlesini artırır. “Peki, telefonlarımız gerçekten ağırlaşıyor mu?” Öyle diyorsanız okumaya devam edin.

Peki telefonların hafızası kitleyi etkiliyor mu, etkilemiyor mu?

Weber Yasasına göre fark %5’ten fazla ise iki cismin farklı yüklere sahip olup olmadığını anlayabiliriz. Örneğin bir iPhone’un ağırlığındaki değişikliği hissetmemiz için ortalama 7 gram civarında veri gerekiyor.

İnternetin tamamı neredeyse 5 trilyon TB veriye sahiptir, bu da gramın 1/200.000’inin biraz üzerindedir. Dolayısıyla telefonun yükündeki farkı hissedebilmek için tüm internetin yükünü bir milyon kattan fazla çarpmamız gerekiyor.

Kısacası telefonun kütlesini artırmak teknik olarak mümkün olsa da kütlede gözle görülür bir fark yaratmak çok fazla. Çok fazla güce ihtiyaç var . 200 GB depolanan veri, bir toz zerresinden yüz milyonlarca kat daha hafiftir. Dambıl olarak kullanacağınız telefonlarınızı masanın üzerine nazikçe yerleştirebilirsiniz.

Kaynaklar: Science Alert, Giz China, Bilim Muhabiri Robert Krulwich, IFL Science

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu