Karaağaç kurutma çalışmaları sona erdi
Edirne’de tavada ciğerin yanında garnitür olarak servis edilen tescilli Karaağaç acısının kuruma süresi sona erdi.
Aylar önce Türkiye-Yunanistan’ın sonundaki tarlalarda hasadı yapılan ve ciğer kızartmasının vazgeçilmezi olan Karaağaç biberinin kuruma süresi sona erdi. Tek tek iplere dizilen acı biberlerin en önemli özelliği gölgede ve nem oranı düşük hava koşullarında kurutulmasıdır. Yöreye özgü tava ciğerine eşlik eden Karaağaç acı biberi kızgın yağda kızartılarak tava ciğeri ile sofraları süslüyor. ‘Dünyanın en tatlı baharatı’ olarak da bilinen Karaağaç biberi, yurt dışına doğu illerine gönderilerek özellikle Bulgaristan vatandaşlarının vazgeçilmezi haline geldi. Kırmızı biberden üretilen acı sos 50 gün karıştırılır. Geçen yıl kilosu 350 liradan satılan biber bu yıl kilosu 500 liradan satılıyor.
ağırlık 500 pound
Edirne’nin Karaağaç İlçesi’nde çiftçilik yapan Tunahan Ule, Türkiye-Yunanistan sınır bölgesinde ciğer kızartmasının meşhur refakatçisi Karaağaç biberi yetiştirdiğini belirterek, “Geçen eylül ayında biberleri tarlalardan toplayıp tek tek iplere diziyorduk. 1. Şimdi bu yılın son biberlerini gölgede kuruttuk.Biberimizin en büyük özelliği ince kabuklu olması ve gölgede kurutulmasıdır.İnce kabuklu olması biberin kurumasını sağlar. gölgede.Üstelik bu biberler güneş görmemeli.Nemli yerde kurumaz bu biberler.Biz bu yıl doğuya göndermeye başladık, çok talep var.Yurt dışına gönderiyoruz.Özellikle Bulgarlar Karaağaç biberine büyük ilgi, çok tüketiyorlar.Artık sadece ciğer kızartması ile değil sulu yemeklerin yanında da tüketiliyor.Gördüğümüz yerli tohumumuz.4 ton kırmızı biberden 2 kilo tohum elde ettik. biber geçen sene 350 liraydı bu sene kuru biberi 5 liradan sat Kilosu 00 lira. arz ederiz” dedi.
“Acı sos 50 gün karıştırılır”
Karaağaç biberinden de acı sos yaptıklarını belirten Ule, “Kendi ciğer biberimizin kırmızısını alıp kıyma makinesinde acı sosumuzu üretiyoruz. 50 gün karıştırıyoruz” dedi. – EDİRNE